BIBLIOGRAPHY


BOOKS


Monográfico  AA43

JUAN DOMINGO SANTOS

edit. T6 ediciones

Pamplona 2009


REVIEWS


El Croquis nº 119

SISTEMAS DE TRABAJO

Madrid 2004


EXPOSITIONS


WORK IN PROCESS / WORK SYSTEMS, SALA DE EXPOSICIONES EL CROQUIS

Museo del vidrio (1 maqueta) 2004-07

Exposición colectiva de maquetas de arquitectura organizada por revista El Croquis

Sala de exposiciones del El Croquis, El Escorial, Madrid, 2002-2006

MUSEUM OF GLASS

Castril de la Peńa , Granada




Castril de la Peña is a small isolated town situated on a mountainous massif with a view of the valley and bordered by a mighty river in the surroundings of a tremendously beautiful natural space. Traditionally it has been well-known for the craftwork production of glass that historically has provided pieces of great artistic value. The proposal for the Museum of Glass is a wide action with the purpose of recovering degraded areas and fostering the relationship of Castril with its nearby landscape. The museum is linked to two strategic positions and characteristic of its appearance: the historical centre and the river.


THE MUSEUM OF GLASS IN THE HISTORICAL CENTRE


The chosen place is a crossroads, a very degraded area located between the Church and the dump at the base of a great rock, symbol of Castril. The proposal contemplates urbanising the dump and opening a new pedestrian path to the mountainous massif. This new stepped access crosses the roof of the museum creating public spaces at different levels that act as viewpoints of the meadow and the old quarter. A small pond, a tree and a bench situated on the main exhibition room of the museum, comprise the itinerary of the ascent to the Rock.


THE MUSEUM OF GLASS IN THE RIVER


The position in this place resembles an unstable topographic line that runs next to the river bed and in flight on the water. The new form reuses the retaining wall of the terraces that descends to the river and extends in the shape of a bridge to the interior of the mountain where an excavated public square will be placed in the rock. The movement inside the museum is related to the seasonal water levels. In this way the incline modifies the positions of the pedestrian who can move suspended on the river with the minimum summer water level, or partially submerge when the snow melts.

CREDITS


Location:

CASTRIL DE LA PEÑA, GRANADA


Project:

2002


Architect:

JUAN DOMINGO SANTOS


Collaborators:

CARMEN MORENO ÁLVAREZ

ENRIQUE MOLINA CAMPOS

ALFREDO GARRIDO FERRER

architects

NAYRA FNDEZ-VALENCIA

GREET VERELLEN

MARGARITA MARTÍNEZ

FRANCISCO PUGA ORTIZ

models


Photography:

FERNANDO ALDA

Juan Domingo Santos