BIBLIOGRAPHY


BOOKS


Monográfico  AA43

JUAN DOMINGO SANTOS

edit. T6 ediciones

Pamplona 2009


EXPERIENCIAS 2

Montaner, J.M. y Domingo Santos, J.

edit. Actar D

Barcelona 2009


Vivienda y Sostenibilidad en España. Volumen 1: unifamiliar

edit. Gustavo Gili,

Barcelona 2007


El Manifiesto de la Alhambra 50 años después. El Monumento y la Arquitectura Contemporánea

Monografías de la Alhambra nº 01

edit. Patronato de la Alhambra y Generalife y Tf Editores

Madrid 2006


Vivienda en desnivel. Vivienda Contemporánea 3

editorial Pencil

Valencia 2006


Luz, Agua y Tierra en la Arquitectura

edit. ETS Arquitectura

Palmas de Gran Canaria 2005 


REVIEWS


Area 104. Introverted architecture

Contemporary itinerary:Andalusia

Italia 2009


ARV, Revista de Arquitectura nº 06

OLOR A LEVANTE SUR (1)

edit. CO Arquitectos Almería  2007


AV Monografías nº 120 

Madrid 2007


b-guided nº 33

Barcelona 2007


El Croquis nº 119

SISTEMAS DE TRABAJO

Madrid 2004


El Croquis 148

EXPERIMENTOS COLECTIVOS

arquitectos españoles 2010(I)

Madrid 2009


Neutra nº 12 / 13

edit. CO Arquitectos Sevilla 2005


Revista MAGAZINE de EL MUNDO nº 347

Unidad Editorial SA

Madrid, May 2006


Tectónica nº23

Dossier de Construcción V: Encuentro con el terreno

Madrid, April 2007


EXPOSITIONS


ARQUITECTURAS DE AUTOR, 2005-06

Exposición individual organizada por Universidad de Navarra y Colegio Oficial de Arquitectos Vasco-Navarro

Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Navarra, Pamplona, 13-30 March 2006


AWARDS


NOMINACIÓN A LOS PREMIOS DE ARQUITECTURA MIES VAN DER ROHE 2007

Organiza: Fundación Mies Van Der Rohe de Barcelona

HOUSE ON A HILLSIDE

Otura, Granada





The house can be interpreted as an item incorporated into the landscape. It is dug into the ground, setting the bedroom in the deepest zone, isolated from the outside, while the half-buried and the kitchen have views of Sierra Nevada.


Two pavilions on different levels, interconnected by an underground passage, make the day zones independent from the more private rooms. The degree of freedom of the interior circulations is reminiscent of the movements in nests built by termites and other insects that live underground. The house is inspired by these strange, apparently random, aimless movements, and the traveling times involved. So we can use the chosen itinerary to shorten or stretch the time of the physical action of moving. We can use different times to link the same rooms, in other words, accelerate or slow down the time it takes for us to move to the same place by choosing different paths.


Outside, the entrance to the house is from the roof, an earthen garden/lookout situated above the living room, which allows domestic and work activities to be taken outdoors in suitable weather conditions. Above the bedrooms, a water tank containing a six meter long patio is a source of luminosity for the interior while at the same time prolonging the reflected view of Sierra Nevada into the house.


The patio in the water provides lightening and ventilation to the rooms beneath the tank and also acts as a thermal regulator for each season. In summer, the water spills over the walls to provide cool relief from the intense heat, while in winter, it is a natural isolator. The moist concrete walls in the patio will have a crystalline appearance, and their color and texture will gradually change over time as moss and lichen start to grow on them.


It was decided to dispense with any sort of interior rendering. The concrete structure is left bare, only clad with white plasterboard and the light entrance points to highlight certain positions, providing an artistic treatment to the way the rooms are lit. The large picture window and the roof garden are the only spaces open to the exterior where the inhabitants can adapt their lives to the seasons, come rain, snow, wind or sun. This is a proposal for life that makes reference to a quiet occupation in a natural environment.

CREDITS


Location:

OTURA, GRANADA


Project:

October 2002/

Completion:

June 2003 - January 2006


Architect:

JUAN DOMINGO SANTOS


Collaborators:

CARMEN MORENO ÁLVAREZ

architect, project and management

JAVIER CASTELLANO PULIDO

ALEJANDRO MUÑOZ

MARGARITA MARTÍNEZ

MARTIN HOCHREIN

architects


Structure:

JORGE SILVA, GOP-INGENIEROS


Installations:

PATRICIO BAUTISTA CARRASCOSA

industrial engineer


Construction engineer:

JUAN DOMINGO TORRES

MANUEL MARTÍN HERRERO


Client:

MARCEL AMIGÓ Y

ESTHER AYATS


Photography:

HISAO SUZUKI

AMPARO GARRIDO

VALENTÍN GARCÍA

FRANCISCO ROMÁN


Furniture:

SERAFIM PEREIRA SIMOES LDA.

ALFOMBRAS LA ALPUJARREÑA

TOOLS MOBILIARIO S.L.

GALERÍA DE ARTE SANDUNGA

Juan Domingo Santos